Hej ! Czy wiecie co w sobie zawiera olej palmowy? I Czy jest dobry dla naszego organizmu czy też szkodliwy ? Dużo się słyszy o oleju palmowym. Jedni nie zwracają na niego uwagi i kupują produkty, w których się znajduje, a drudzy wręcz odwrotnie - są wrogami numer jeden i rezygnują z ulubionych słodyczy, tylko dlatego, że widzą w ich składzie olej. Na rynku znajduje się wiele produktów z olejem palmowym - zaczynając od ciastek i batonów, a na margarynie i świecach kończąc.
Plusy :
Olej palmowy wydobywany jest z mielonych ziaren oraz owoców palmy oleistej. Pozyskany surowy tłuszcz z palmy ma pomarańczową barwę i w takiej postaci nie jest szkodliwy.
Zawiera nawet cenne mikro- i makroelementy takie jak:
β-Karoten - to bezpieczna odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i systemu immunologicznego.
α-Karoten - zapobiega chorobom serca i nowotworom.
likopen - ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Bardzo istotną właściwością likopenu jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie.
witamina A - wspomaga proces gojenia się ran oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry.
witamina K - dzięki niej krzepnie krew.
witamina E - mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia.
flawonoidy - likwidują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia.
koenzym Q10 - Wspiera m.in. pracę układu odpornościowego, krążenia, jelit czy metabolizmu.
Minusy:
Rafinowany olej palmowy- wpływ na zdrowie.
Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, często przekraczające 200ºC. W takich warunkach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Proces rafinacji oleju palmowego sprawia, że zostaje on pozbawiony niemal wszystkich najcenniejszych mikro- i makroelementów, a jego kolor z pomarańczowego zmienia się na blady żółty lub całkowicie biały. Dodatkowo powstają w nim bardzo niebezpieczne związki chemiczne mogące wywoływać wiele chorób. Olej poddaje się rafinacji, głównie dlatego, by produkty do których jest dodawany miały dłuższą datę przydatności, były bardziej aksamitne i gładkie. Niestety taki proces niesie za sobą wiele nieprzyjemnych dla organizmu skutków.
Tłuszcze trans mają zdolność zmieniania właściwości błon komórkowych w ludzkim organizmie. Przyczyniają się do powstawania i rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, a to prowadzi do zwiększonego ryzyka występowania zawałów serca i udarów mózgu. Dzieje się tak dlatego, że przy nadmiernym spożyciu tłuszczów trans znacząco wzrasta poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), a obniża się stężenie dobrego cholesterolu (HDL).
Utwardzony olej palmowy jest najtańszym surowcem tłuszczowym, otrzymywanym z olejowca gwinejskiego. Z jednego hektara uprawowego otrzymuje się nawet 10 razy więcej oleju, niż z innych upraw roślin oleistych.
Jak widać olej palmowy ma dwie strony , pozytywną jak i tą negatywną. Surowa wersja czyli ta naturalna zawiera dużo dobrych składników dla naszego organizmu ,lecz już ta przetworzona i kiedy przeczytamy na opakowaniu o ''utwardzaniu''lub ''rafinowaniu'' zastanówmy się po co sięgamy tak naprawdę i czy warto się tak truć.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuje że tu jesteście , zapraszam serdecznie na następne posty ;)